Przygotowanie: 35 min
Składniki na 4 porcje makaronu sojowego z warzywami:
- 30 dag makaronu sojowego
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek dymki
- 20 dag pieczarek
- 1 marchew
- 2–3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (3–4 cm)
- 4 łyżki oleju
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- mielona kolendra
- przyprawa chińska „5 smaków”
- pieprz, sól
Sposób wykonania dania z makaronu sojowego i warzyw:
- Makaron sojowy namocz w ciepłej wodzie. Odstaw na 8–10 minut. Potem osącz, przełóż do miski i przykryj, żeby nie wysychał.
- Warzywa w zależności od gatunku obierz, oczyść, opłucz. Marchew i paprykę pokrój w małe słupki. Dymkę pokrój razem ze szczypiorem na ukośne kawałki długości 3 cm. Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój na plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane warzywa.Lekko wymieszaj i posyp solą, szczyptą kolendry, pieprzu i przyprawy „5 smaków”. Smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając, 5–6 minut.
- Do podsmażonych warzyw wrzuć osączony makaron. Skrop sosem sojowym. Makaron sojowy z warzywami duś pod przykryciem 3–4 minuty.
Kulinarne inspiracje - forum >>