Warzywa z makaronem sojowym - przepis

Potrawa zyska chiński charakter, jeśli dodasz do niej kilka grzybków mun lub sos sojowo-grzybowy. Zobacz przepis!
/ 05.06.2013 09:57

Przygotowanie: 35 min

Składniki na 4 porcje makaronu sojowego z warzywami:

  • 30 dag makaronu sojowego
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek dymki
  • 20 dag pieczarek
  • 1 marchew
  • 2–3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (3–4 cm)
  • 4 łyżki oleju
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • mielona kolendra
  • przyprawa chińska „5 smaków”
  • pieprz, sól

Sposób wykonania dania z makaronu sojowego i warzyw:


  1. Makaron sojowy namocz w ciepłej wodzie. Odstaw na 8–10 minut. Potem osącz, przełóż do miski i przykryj, żeby nie wysychał.
  2. Warzywa w zależności od gatunku obierz, oczyść, opłucz. Marchew i paprykę pokrój w małe słupki. Dymkę pokrój razem ze szczypiorem na ukośne kawałki długości 3 cm. Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój na plasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane warzywa.Lekko wymieszaj i posyp solą, szczyptą kolendry, pieprzu i przyprawy „5 smaków”. Smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając, 5–6 minut.
  4. Do podsmażonych warzyw wrzuć osączony makaron. Skrop sosem sojowym. Makaron sojowy z warzywami duś pod przykryciem 3–4 minuty.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA