Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 35 min
Porcja: 220 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 1/2 główki zielonego kalafiora
- 25 dag fasolki szparagowej
- pęczek marchewki
- żółta cukinia
- 12 młodych ziemniaków
- mały kabaczek
- podwójna pierś z kurczaka
Sos:
- szklanka śmietany 18-proc.
- 10 dag serka śmietankowego
- 10 dag bryndzy
- szklanka mleka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- po pęczku natki, koperku, bazylii, szczypiorku
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obierz, przekrój na pół. Marchew obierz. Kalafior podziel na różyczki. Fasolkę oczyść. Cukinię i kabaczki pokrój w grube plastry.
2. W dużym wkładzie do gotowania na parze ułóż mięso, oprósz solą i pieprzem. Przykryj i gotuj 35 min. Po 15 min dodaj ziemniaki, a po 10 min resztę warzyw. Oprósz szczyptą soli i pieprzu. Gotuj 10 min.
3. Śmietanę zmiksuj z serami oraz natką, koperkiem i bazylią. Pół szklanki mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Wlej do reszty gotującego się mleka, dodaj śmietanę z ziołami. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodaj posiekany szczypiorek, wymieszaj.
4. Ugotowane jarzyny ułóż na półmisku razem z pokrojonym w plasterki mięsem. Polej sosem i podawaj.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Warzywa na parze z kurczakiem
Polane sosem ziołowym z bryndzą