Tatar wołowy

Tatar z wołowiny, cebulki i ogórków to niezły pomysł na sycącą przekąskę.

DRUKUJ PRZEPIS
Tatar wołowy
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 225 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag polędwicy wołowej, rumsztyku lub rostbefu albo świeżej, mielonej wołowiny na tatar
  • 2 żółtka bardzo świeżych jaj
  • 2 cebule
  • 2–3 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • marynowane grzybki
  • natka pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz. Oczyść z żyłek i tłuszczu, zmiel albo drobno posiekaj.
  2. Jajka umyj, zanurz we wrzątku. Wybij, oddzielając białka od żółtek.
  3. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie odciśnij.
  4. Ogórki, jeśli mają twardą, grubą skórkę obierz, pokrój w małą kostkę.
  5. Mięso wymieszaj z żółtkami, połową cebuli i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. 4 kubeczki wyłóż folią spożywczą. Układaj w nich warstwę mięsa, cebuli, mięsa, ogórków i znów mięsa. Całość lekko dociśnij, dobrze schłodź.
  7. Tatar wyjmij na talerzyk, udekoruj grzybkami i natką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)