Szynka z warzywami

Warzywa można również ugotować na parze i okrasić odrobiną masła.

DRUKUJ PRZEPIS
Szynka z warzywami
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,2 kg szynki bez kości i skóry
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki lub domowego)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Na jarzynkę:

  • 1 mały kalafior
  • 1 kalafior romanesco
  • pęczek marchwi
  • łyżka masła
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Włóż szynkę i obsmaż ze wszystkich stron na rumiano. Przełóż do brytfanki. Polej bulionem, oprósz przez sitko mąką i obsyp posiekaną cebulą. Przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz około godziny, aż mięso będzie miękkie.
  3. Warzywa oczyść. Kalafiory podziel na różyczki. Marchew pokrój na plasterki. Warzywa wrzucić do osolonego wrzątku. Ugotuj al dente (5–6 minut), osącz. Pieczeń wyłóż na półmisek i pokrój w plastry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)