Sznycelki z żaglem

Apetycznie podany i udekorowany obiad znacznie lepiej smakuje nawet jeśli przemycimy w nim zdrowe produkty!

DRUKUJ PRZEPIS
Sznycelki z żaglem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag filetów z piersi kurczaka lub indyka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4–5 łyżek płatków migdałowych
  • 4–5  łyżki płatków kukurydzianych
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Do dekoracji:

  • 4–5 plasterków żółtego sera
  • kawałki kolorowej papryki
Szybkie stir-fry z indykiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki wielkości kęsa. Włóż do miski i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Płatki kukurydziane wsyp do dużej torebki, rozgnieć wałkiem na drobne okruszki, wysyp na talerz. Na drugi talerz wsyp płatki migdałowe, a na trzeci posiekany koperek. Do miseczki wbij umyte jajka i roztrzep je widelcem ze szczyptą soli i pieprzu. Kawałki kurczaka zanurzaj najpierw w jajku, potem obtaczaj w przygotowanych panierkach.   
  3. Sznycelki usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Udekoruj żagielkami z żółtego sera i rybkami wyciętymi z kolorowej papryki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)