Szaszłyki z wołowiny w boczku

Mięsna uczta!

DRUKUJ PRZEPIS
Szaszłyki z wołowiny w boczku
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • ok. 50 dag polędwicy wołowej (ewentualnie ligawy lub udźca)
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego majeranku lub rozmarynu (wg upodobań)
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • sól
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 4 dość cienkie plastry. Delikatnie rozbić je dłonią. Każdy skropić winem, oprószyć pieprzem i posmarować łyżką musztardy, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. Plastry wołowiny skropić oliwą z oliwek. Na brzegu każdego położyć opłukaną i osuszoną gałązkę ziół, zwinąć roladkę. Każdą roladkę owinąć 2 plastrami boczku, przekłuć 1–2 drewnianymi szpadkami by nie rozwijała się w czasie pieczenia.
  3. Szaszłyki ułożyć na ruszcie grilla i piec  po ok. 3–5 minut z każdej strony. Można je też piec ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C.
  4. Po rozkrojeniu szaszłyków, w razie potrzeby, mięso można oprószyć solą (nie należy solić wołowiny przed pieczeniem, bo stwardnieje).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
aga/3 lata temu
Nie jadłam jeszcze takich wołowych szaszłyków