Szaszłyki z mięsnych kulek

Mięsne kulki na ruszt!

DRUKUJ PRZEPIS
Szaszłyki z mięsnych kulek
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • oregano suszone i świeże
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 czerwone cebule
  • 10 dag sera feta
  • sól
  • pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłukać, osuszyć, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować w malakserze. Dodać do niego zmiażdżone ząbki czosnku, skórkę otartą z cytryny, roztarte oregano, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę, jeśli jest zbyt rzadka dodać do niej 2–3 łyżki tartej bułki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki o średnicy ok. 3 cm (każdą można delikatnie obtoczyć w mące). Nadziewać je po 3–4 sztuki na drewniane szpadki do szaszłyków, skropić olejem.
  2. Szaszłyki z kulek mięsnych położyć na ruszcie grilla i piec 10-15 minut co jakiś czas obracając, by równomiernie się upiekły. Można je też usmażyć na patelni z olejem lub oliwą.
  3. Cebulę obrać, pokroić wzdłuż w dość grube plastry. Skropić je olejem, opiec na ruszcie grilla lub obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  4. Szaszłyki z kulek mięsnych podawać na plastrach cebuli, z dodatkiem opieczonych kawałków bagietki posmarowanej masłem. Przed podaniem posypać je pokruszonym serem feta i listkami świeżego oregano.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)