Szaszłyki z makaronen ryżowym

Szaszłyki z makaronen ryżowym - wypróbuj je podczas tegorocznej majówki. Sprawdź przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Szaszłyki z makaronen ryżowym
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag ryżowego wermiszelu
  • 1 marchewka
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 mały por
  • 4 chińskie czarne grzyby mun
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sol, pieprz

Na szaszłyki:

  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do grilla
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól, pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso pokrój w kostkę. Posmaruj olejem wymieszanym z sosem sojowym, keczupem, posiekanym czosnkiem, przyprawami oraz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.
  2. Papryki pokrój w kostkę wielkości kawałków mięsa. Na patyki bambusowe nabij na przemian kawałki mięsa i papryki. Szaszłyki usmaż na patelni.
  3. Grzyby mun namocz w ciepłej wodzie (30 min). Kiedy napęcznieją osącz, pokrój w paseczki. Oczyszczony por pokrój w cienkie półplasterki. Obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa i grzyby podsmaż na rozgrzanym oleju z posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
  4. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, osącz, dodaj do warzyw i wymieszaj. Dopraw łyżeczką oleju sezamowego, wymieszaj i podawaj z szaszłykami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)