Świąteczne mięso

Nie macie pomysłu na obiad? Przecież nie chcecie podać wigilijnej ryby! My mamy przepisy na to, jak wywołać zachwyt gości.
/ 16.03.2007 15:32
 
Indyk z nadzieniem
Składniki:
- 1 sprawiony indyk ok. 3-4 kg
- 20 dag masła
Na nadzienie:
- 2 bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 20 dag wątróbek
- 6 jajek
- 10 dag masła
- po 10 dag rodzynek i migdałów
- sól
- 1 łyżka cukru
- pieprz

Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć z wątróbkami, dodać utarte z masłem żółtka, rodzynki i zmielone migdały, przyprawić, wymieszać z pianą,
spłaszczyć tuszkę, napełnić farszem, zaszyć otwory,
ułożyć na natłuszczonej masłem blasze, resztę masła położyć na wierzchu indyka,
piec w 180°C, licząc 20 min na każde 50 dag mięsa plus jeszcze 20 min, polewając tłuszczem,
obłożyć owocami, podawać z borówkami lub żurawinami.

Wołowina w pikantnym sosie
Składniki:
- 1,2 kg wołowiny bez kości
- pieprz
- kawałek pora
- 2 cebule
- ew. 20 dag pieczarek
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól
- łodyga selera naciowego

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki, natrzeć grubo zmielonym pieprzem, obłożyć plasterkami pora, cebuli i czosnku, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin,
oczyścić z warzyw, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na
blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C, piec ok. 40 min albo dusić, aż stanie się miękkie, posolić, dodać warzywa z marynaty i pokrojoną łodygę selera, można włożyć pokrojone kapelusze pieczarek, dusić jeszcze 30 min,
mięso podawać z sosem i warzywami oraz ryżem albo ziemniakami.

Roladki z musem
Składniki:
- 2 nieduże piersi z kurczaka ok. 75 dag
- sól
- olej
- 1 kubek musu jabłkowego bez cukru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka musztardy
- tarta bułka

Mięso podzielić na płaty, lekko rozbić dłonią, posolić, odstawić w chłodne miejsce,
mus zmieszać z cukrem i musztardą, posmarować płaty mięsa, luźno zwinąć,
naczynie żaroodporne posmarować olejem, rozgrzać w piekarniku,
ułożyć w nim roladki i piec ok. 20 min w temp. 190°C, obracając je widelcem, aby równomiernie się upiekły.

Pieczony indyk
Składniki:
- 1 pierś z indyka ok. 1,5 kg
- sól
- biały pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju

Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1-2 godz. w chłodne miejsce,
ścisło zwinąć i obwiązać nicią,
krótko obsmażyć na oleju zmieszanym z masłem,
ułożyć w naczyniu lub włożyć do foliowego piekarnika, piec około godziny w 190°C,
ostudzić, pokroić na plastry, podawać z owocami, np. morelami czy brzoskwiniami z puszki lub z żurawinami.

Rostbef z marynaty
Składniki:
- 1 kg rostbefu lub polędwicy
- 2 łyżki oleju
Na marynatę:
- po 1 cebuli, marchewce i pietruszce
- kawałek selera
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól

Zetrzeć warzywa na marynatę, wymieszać z olejem, dodać przyprawy, obłożyć nimi mięso i odstawić na dobę,
usunąć warzywa, obwiązać mięso, posolić, zrumienić na oleju,
wstawić do gorącego piekarnika, piec 25-30 min w 220°C, aby było w środku różowe,
polewać wytwarzającym się sosem,
pokroić w poprzek włókien, od razu podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA