Sufleciki z kalafiora - przepis

Złociste sufleciki z kalafiora posypane chrypiącymi skwarkami to wykwintne danie, która z łątwością przyrządzisz sama!

DRUKUJ PRZEPIS
Sufleciki z kalafiora - przepis
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 330 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kalafior
  • cebula
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 10 dag startego parmezanu
  • 4 łyżki tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i tarta bułka do kokilek
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kalafior podziel na różyczki. Zagotuj osolony wrzątek z gałązką lubczyku. Włóż kalafior i gotuj 12 min. Osącz, rozgnieć na purée. Cebulę, zeszklij z pokrojonym w kostkę boczkiem. Kilka łyżeczek skwarków odłóż, resztę dodaj do kalafiora. Wbij jajka, wsyp ser i tartą bułkę. Masę wymieszaj, dopraw gałką muszkatołową, lubczykiem, solą i pieprzem.
  2. Foremki wysmaruj masłem i obsyp bułką. Napełnij masą kalafiorową do 3/4 wysokości. Zapiekaj 30 min (180 st.).
  3. Gdy sufleciki staną się złociste, posyp je odłożonymi skwarkami i chwilę zapiekaj, aż skwarki staną się rumiane.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)