Spaghetti alla puttanesca

Z anchois, oliwkami i chili

DRUKUJ PRZEPIS
Spaghetti alla puttanesca
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 510 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag spaghetti
  • puszka krojonych pomidorów
  • 5 dag kaparów
  • 5 filecików anchois
  • 2 strączki papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków oregano lub natka pietruszki
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Osącz na sicie.
  2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smaż ok. minuty, po czym dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą. Wrzuć posiekane oliwki, anchois oraz kapary, a także szczyptę oregano i duś razem na małym ogniu 15 minut. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Makaron włóż do sosu i chwilę razem podgrzewaj. Podawaj na ogrzanych talerzach, posypany listkami oregano lub natką pietruszki. 
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)