Soczysta pieczeń w miodowej marynacie

Przygotowanie delikatnej i soczystej pieczeni wbrew pozorom nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni.

DRUKUJ PRZEPIS
Soczysta pieczeń w miodowej marynacie
serwis prasowy
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg mięsa

Marynata:

  • 4-5 łyżek  miodu 

  • 1 łyżka musztardy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • majeranek/oregano (tyle aby obsypać szynkę)
  • 4-5 łyżek oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  sól i pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego (potłuczone)
łyżeczka sosu sojowego
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Szynkę nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Obsypujemy resztą przypraw. Miód łączymy z olejem, musztardą i sosem sojowym. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy płynem.
  2. Następnie ugniatamy, aby przyprawy z szynki połączyły się z marynatą. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do lodówki na ok. 3h, aby mięso nasiąknęło marynatą. Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej aromatyczne i nabrało więcej smaku, możemy je zostawić w marynacie na dłużej.
  3. Po tym czasie wkładamy szynkę w rękaw do pieczenia (np. Jana Niezbędnego) polewamy pozostałą resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 1h.
  4. Tak upieczoną szynkę możemy podawać pokrojoną w grubych plastrach na ciepło jako składnik drugiego dania a także na zimno np. z chrzanem lub ćwikłą i pieczywem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)