Smażony bób z grillowanym łososiem

Smażony bób z grillowanym łososiem - idealne danie na wieczorną imprezę!

DRUKUJ PRZEPIS
Smażony bób z grillowanym łososiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag filetu z łososia
  • 60 dag bobu 
  • 3 cebulki szalotki 
  • 3 łyżki masła
  • mały strączek ostrej papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • czarny pieprz
  • sól
  • szczypta cukru
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Łososia opłukać, delikatnie osuszyć. Pokroić w duże kawałki. W miseczce wymieszać 5 łyżek soku z  cytryny z łyżką oliwy z oliwek i odrobiną czarnego pieprzu. Łososia włożyć do miski, polać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Bób opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odlać na sicie i obrać z łupin. Papryczkę chili umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Szalotkę obrać, opłukać, drobno posiekać.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło i resztę oliwy z oliwek. Przesmażyć szalotkę i chili aż zmiękną, a następnie dodać obrany bób i smażyć wszystko razem 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać posiekaną kolendrę, resztę soku z cytryny, doprawić do smaku solą i odrobiną czarnego pieprzu.
  4. Rybę upiec na grillu lub usmażyć na patelni grillowej. Podawać z bobem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)