Schab w warzywach z oliwkami

Doskonale smakuje z hiszpańskimi czarnymi oliwkami.

DRUKUJ PRZEPIS
Schab w warzywach z oliwkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 80 dag schabu bez kości
  • 5 dag chudego wędzonego boczku
  • czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 10 dag marynowanych czarnych oliwek bez pestek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • mielona papryka
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Schab umyj, osusz, pokrój na cienkie eskalopki. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż boczek i usmaż rumiane skwarki. Włóż eskalopki i usmaż na rumiano z obu stron, zdejmij z patelni, trzymaj w cieple pod przykryciem. Na patelnię włóż obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną na paski paprykę. Smaż, mieszając, 3 minuty.
  2. Pomidory sparż, obierz, pokrój na cząstki, dodaj do papryki. Dołóż odsączone oliwki. Dopraw mieloną papryką, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Duś pod przkryciem 8-10 minut, aż pomidory s^ę rozgotują. Na warzywach ułóż usmażone eskalopki. Przykryj i duś razem kolejne 8-10 minut, aż mięso będzie miękkie. Udekoruj dowolnymi świeżymi ziołami, np. bazylią lub pietruszką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)