Schab korzenny

W trakcie pieczenia dodaj garść suszonych śliwek. Gdy się rozgotują, przetrzyj, ponownie połącz z wywarem z pieczeni i podaj jako sos.

DRUKUJ PRZEPIS
Schab korzenny
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 2–3 łyżki masła klarowanego
  • po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  i cynamonu
  • 5–6 goździków
  • 4–5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5–6 ziarenek różnokolorowego pieprzu
  • łyżeczka sosu Worcester
  • szczypta mielonego kminku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • cukier
  • sól, pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Schab opłucz, osusz. Do moździerza wsyp goździki, pieprz i ziele angielskie, utłucz. Wymieszaj z cynamonem, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, szczyptą kminku, 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli.
  2. Przygotowaną mieszanką natrzyj schab. Skrop sosem Worcester. Przykryj i odstaw na kilka godzin.
  3. Zamarynowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej stopionym gorącym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i dalej piecz jeszcze około 70 minut. W trakcie pieczenia często podlewaj mięso gorącą wodą.
  4. Gotową pieczeń wyjmij. Odłóż na 10 min, aby odpoczęła. Wywar z pieczeni przecedź, podgrzej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/2 szklanki wody, wlej do wywaru i mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku. Polej mięso.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)