Polędwiczki faszerowane morelami

Jeśli chcesz podać danie dzieciom, zamiast w alkoholu namocz suszone morele w letniej, przegotowanej wodzie. Możesz też zalać je na noc sokiem jabłkowym – będą bardzo soczyste i aromatyczne.

DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki faszerowane morelami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 duże polędwiczki wieprzowe (70 dag)
  • 10 dag suszonych moreli
  • 2 pęczki cebulki dymki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Suszone morele zalej białym winem i odstaw na 30 minut. Polędwiczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie przekrój na pół. W każdej, ostrym nożem, zrób głęboką kieszeń, uważając, by nie rozciąć mięsa. Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem. Nafaszeruj namoczonymi morelami (wino zachowaj).
  2. Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż z każdej strony po 3 minuty. Następnie podlej winem z moczenia owoców, przykryj, po czym duś około 10 minut na średnim ogniu.
  3. Na osobnej patelni rozgrzej masło, włóż odcięty od dymki szczypior, oprósz solą i pieprzem. Smaż minutę. Podaj do mięsa.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)