Placki z grzybami

Pokochają je wszyscy!

DRUKUJ PRZEPIS
Placki z grzybami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 415 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60 dag grzybów
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju razem z grzybami. Doprawić ziołami, papryką, solą i pieprzem. Dodać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.
  2. Ziemniaki obrać, zetrzeć na dużych oczkach, odcisnąć. Dodać jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  3. Na  patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje masy ziemniaczanej i lekko ugniatać łyżką formując okrągłe placki. Smażyć na złoty kolor. Placki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać przekładane grzybami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)