Pizza z salami na grubym cieście

Pizzę na grubym cieście uwielbia każdy smakosze tego specjału kuchni włoskiej!

DRUKUJ PRZEPIS
Pizza z salami na grubym cieście
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżka grubej soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

Farsz:

  • 2 średnie cebule, pokrojone na bardzo cienkie plasterki
  • 30 dag pomidorków koktajlowych, pokrojonych na plasterki
  • 30 czarnych oliwek
  • 20 dużych plasterków salami z pieprzem
  • 2 kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego z kartonu
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
Domowa pizza margeritta - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej na stolnicę. W szklance letniej wody rozpuść drożdże z cukrem. Sól zalej łyżką wody i odstaw na 3 minuty. Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę. Zagnieć luźne ciasto, odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. 
  2. Dużą prostokątną formę z piekarnika posmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek, rozciągnij i wyłóż nim natłuszczoną formę.
  3. Wierzch ciasta posmaruj przecierem pomidorowym, obłóż pokrojoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, plasterkami salami, oliwkami oraz kostkami sera. Posyp suszoną bazylią i oregano.
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni. Włóż blachę z ciastem, piecz ok. 20 minut, aż ciasto się zrumieni, a ser rozpuści. Wyjmij, pizzę pokrój na porcje i od razu podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)