Pizza z salami na grubym cieście

Z aromatycznymi warzywami, mozzarellą i ziołami
/ 16.05.2010 12:57

Przygotowanie: 80 min
Pieczenie: 20 min Porcja: 420 kcal

Składniki:
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy
- płaska łyżka grubej soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru pudru

Farsz:
- 2 średnie cebule, pokrojone na bardzo cienkie plasterki
- 30 dag pomidorków koktajlowych, pokrojonych na plasterki
- 30 czarnych oliwek
- 20 dużych plasterków salami z pieprzem
- 2 kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę
- 5 łyżek przecieru pomidorowego z kartonu
- suszona bazylia
- suszone oregano

Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. W szklance letniej wody rozpuść drożdże z cukrem. Sól zalej łyżką wody i odstaw na 3 minuty. Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę. Zagnieć luźne ciasto, odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. 

2. Dużą prostokątną formę z piekarnika posmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek, rozciągnij i wyłóż nim natłuszczoną formę.

3. Wierzch ciasta posmaruj przecierem pomidorowym, obłóż pokrojoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, plasterkami salami, oliwkami oraz kostkami sera. Posyp suszoną bazylią i oregano.

4. Piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni. Włóż blachę z ciastem, piecz ok. 20 minut, aż ciasto się zrumieni, a ser rozpuści. Wyjmij, pokrój na porcje i od razu podawaj.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA