Pierś z kurczaka ze śliwkową salsą

Ryż ugotować i rozpulchnić widelcem. W misce zmieszać posiekane śliwki, cebulkę, papryczki, kolendrę, 2 łyżki oleju i cukier.
/ 30.08.2018 10:05

Składniki

  • 1 ½ szkl. wody,
  • 1 szkl. surowego ryżu,

  • 350 g wypestkowanych węgierek,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 3 ostre papryczki,
  • 3 łyżki świeżej kolendry (można zastąpić natką pietruszki),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • dwie piersi z kurczaka,
  • rozmaryn,
  • sól, pieprz,
  • olej

Sposób przygotowania

Ryż ugotować i rozpulchnić widelcem. W misce zmieszać posiekane śliwki, cebulkę, papryczki, kolendrę, 2 łyżki oleju i cukier. Przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki każdą, obsypać pieprzem, solą i rozmarynem i smażyć na oleju po minucie z każdej strony. Zredukować ogień i i smażyć jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem i śliwkową salsą.

Redakcja poleca

REKLAMA