Pierś kaczki z porzeczkami

Pierś kaczki z porzeczkami w winnym sosie z dodatkiem miodu...

DRUKUJ PRZEPIS
Pierś kaczki z porzeczkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 140 min
Ilość kalorii: 490 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 piersi z kaczki (ok. 50 dag)
  • 15 dag czerwonej porzeczki
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • łyżeczka listków tymianku
  • laska cynamonu
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz i delikatnie osusz. Natrzyj tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Następnie na patelni z grubym dnem rozgrzej olej z masłem, włóż piersi kaczki, smaż po 5 minut z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego, po czym wstaw na 15-20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  3. Na tłuszcz ze smażenia wlej wino, włóż laskę cynamonu, gotuj 5 min na małym ogniu, aż część płynu odparuje. Dodaj porzeczki, miód, duś 3 min. Dopraw pieprzem i ew. solą. Sos możesz lekko zaciągnąć łyżeczką mąki ziemniaczanej, wymieszaną w małej ilości wody. Mięso przełóż na talerz, polej sosem.
  4. Pierś kaczki z porzeczkami podawaj z makaronem lub ryżem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)