Pieczeń z jarzynami w aromatycznym farszu

Pieczeń z jarzynami w aromatycznym farszu możesz podać podczas świątecznego spotkania z rodziną.

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń z jarzynami w aromatycznym farszu
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 250 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,2 kg mielonego indyka
  • pierś kurczaka
  • 3 kolorowe papryki
  • cebula
  • 20 dag fety w kostkach
  • 4 łyżki marynowanych czarnych oliwek
  • 5 łyżek kaszki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ostrej musztardy
  • 6 łyżek oleju
  • 4 gałązki tymianku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • masło i tarta bułka do formy
Szybkie stir-fry z indykiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Pierś kurczaka opłucz, przekrój wzdłuż na pół, oprósz solą i pieprzem. Obsmaż na 2 łyżkach oleju.
  2. Paprykę oczyść, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa zeszklij na 3 łyżkach oleju. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Mielone mięso wymieszaj z jajkami, kaszką i musztardą. Masę dopraw szczyptą soli i sporą ilością pieprzu. Dodaj pokrojone oliwki, osączoną fetę, paprykę z cebulą.
  3. Formę keksową długości 30 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż połowę masy mięsnej, ułóż na niej pierś kurczaka. Przykryj resztą masy, wyrównaj powierzchnię. Posmaruj łyżką oleju, ułóż gałązki rozmarynu i tymianku. Dociśnij zioła do masy mięsnej. Pieczeń przykryj folią aluminiową. Piecz 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)