Pasztet jajeczny z łososiem z porem, szpinakiem i natką pietruszki

Rarytas na przystawkę lub ciepłą kolację... polecamy!
/ 21.08.2013 14:50
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 270 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 17 jajek
  • duży por
  • pęczek natki pietruszki (najlepiej karbowanej)
  • 10–12 dużych liści szpinaku
  • 30 dag łososia w jednym kawałku (bez skóry)
  • czubata łyżka bułki tartej
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • biały pieprz

Dodatkowo:

  • masło i bułka do formy
Przygotowanie:
  1. Por przekrój wzdłuż na pół, opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w cienkie plasterki. Duś na maśle około 3 minut, aby lekko zmiękł. Przestudź.
  2. Ugotuj na twardo 12 jajek, obierz, a gdy ostygną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę opłucz i posiekaj. Tak przygotowane składniki wymieszaj z surowymi jajkami i bułką tartą. Dopraw solą, rozmarynem, pieprzem, gałką i papryką.
  3. Szpinak blanszuj minutę, osącz na papierowym ręczniku. Łososia oprósz pieprzem, owiń liśćmi szpinaku. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką. Nałóż 1/2 masy, połóż łososia, przykryj resztą masy.
  4. Piecz 75 minut (190 st.). Pasztet odstaw na 10 minut i wyjmij z formy. Podawaj na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym lub żurawiną.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA