Pasta mexicana

Z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i groszkiem

DRUKUJ PRZEPIS
Pasta mexicana
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 660 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag makaronu rurki
  • 35 dag mięsa mielonego
  • 20 dag mrożonego zielonego groszku, ew. puszka groszku
  • puszka czerwonej fasoli (ok. 30 dag)
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • pokrojony szczypiorek
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • mielony pieprz
  • szczypta ostrej papryki
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę posiekaną z czosnkiem, następnie dodaj mielone mięso, smaż na małym ogniu ok. 5 minut i rozdrobnij widelcem, by nie było większych grudek.
  2. Czerwoną fasolę osącz na sicie, opłucz, dodaj do mięsa razem z groszkiem i przecierem pomidorowym. Duś na małym ogniu ok. 15 minut. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą ostrej papryki, dokładnie wymieszaj, po czym duś jeszcze 3 minuty na małym ogniu.
  3. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, osącz. Włóż z powrotem do garnka, wlej sos i dokładnie wymieszaj. Możesz też całość chwilę podgrzać, mieszając, na mały ogniu. Nałóż makaron na talerze, posyp serem i pokrojonym szczypiorkiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
gesanka/2 miesiące temu
Dla mnie bardzo smaczny makaron ma primo gusto, nigdy mi się nie skleił, jest smaczny i zdrowy z pszenicy durum. Makaron robię na milion sposobów, to najlepsze i najszybsze jedzenie w naszej rodzince ;)