Omlet z owocami

Na śniadanie, obiad lub kolację proponujemy smaczny omlet z owocami. Można go podawać na ciepło lub na zimno.
/ 09.06.2006 13:06

Łatwe
Przygotowanie 40 min
Dla 4 osób
1 porcja – ok. 420 kcal

Składniki:
Na ciasto:
- 8 jajek
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
Na nadzienie:
- 1/2 kg świeżego rabarbaru
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru
- skórka z pomarańczy

Rabarbar umyć, osuszyć, zdjąć skórę, pozostawić jedną laskę, resztę pokroić na plasterki grubości 1/2 cm, wrzucić do garnka. Pomarańcze wyszorować szczoteczką w ciepłej wodzie, obrać, kawałek skórki pokroić w drobne paseczki, miąższ pokroić na cząsteczki. Do rabarbaru wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy, podlać 2–3 łyżkami wody, rozgotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać kawałeczki pomarańczy i pokrojoną w plasterki odłożoną laskę rabarbaru, doprowadzić do wrzenia, odparować, schłodzić.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, na końcu dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, wyłożyć na nią utarte z cukrem i mąką żółtka, ostrożnie połączyć.
Do masy dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło uważając, by się nie spaliło.
Wyłożyć 1/4 ciasta, smażyć na małym ogniu, a kiedy spód się zrumieni, odwrócić na drugą stronę i dosmażyć, złożyć na pół. Tak samo usmażyć pozostałe 3 omlety. Do środka omletów włożyć rabarbarowo-pomarańczowe nadzienie.

Redakcja poleca

REKLAMA