Składniki:
Ciasto:
- ok. 25 dag mąki
- 1/2 litra mleka
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
Farsz pieczarkowy:
- 50 dag pieczarek
- 1-2 cebule
- 1-2 łyżki śmietany
- ok. 5 dag żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z mleka, mąki i żółtek zrobić ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta. Następnie dodać olej i wszystko delikatnie wymieszać.
Smażyć na gorącym oleju z dwóch stron.
Pieczarki pokroić i słupki, a cebulę w kostkę. Wszystko przełożyć na patelnię i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać śmietanę i starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Przyprawić do smaku i wymieszać.
Na usmażone naleśniki rozsmarować farsz pieczarkowy, a następnie zwijać w rulon. Przełożyć na patelnię i obsmażyć na złoty kolor.