Mięsne warkocze o posmaku cytryny

Doskonałymi dodatkami do mięsnych warkoczy o posmaku cytryny są ugotowany na sypko ryż i sałata z winegretem.

DRUKUJ PRZEPIS
Mięsne warkocze o posmaku cytryny
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe (70 dag)
  • 7 łyżek masła
  • sok z cytryny
  • cytryna
  • limonka
  • pęczek młodej marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Każdą polędwiczkę pokrój na 6 pasków. Wykałaczką zepnij 3 paski mięsa. Zapleć warkocz i zepnij kolejną wykałaczką. W taki sposób przygotuj jeszcze 3 warkocze. Natrzyj je pieprzem i chłodź 20 min.
  2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki masła, włóż oskrobane marchewki i smaż 5 min. Polej połową miodu i wlej bulion. Oprósz pieprzem i solą. Duś, mieszając co jakiś czas, aż marchewka zmięknie i cały płyn wyparuje.
  3. Na drugiej patelni rozgrzej resztę masła, smaż mięso z obu stron po 3 minuty. Dodaj plasterki cytryny i limonki. Wlej sok z cytryny, resztę miodu i duś 3 minuty. Podawaj polędwiczki z marchewką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)