Makaron orecchiette w sosie serowym

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
- 40 dag makaronu orecchiette
- 15 dag plasterków szynki wędzonej
- 10 dag połówek orzechów włoskich
- 15 dag sera pleśniowego (z przerostem niebieskiej pleśni)
- 2 łyżki parmezanu pokrojonego w płatki
- szklanka słodkiej śmietanki
- łyżka posiekanej natki
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżeczka mąki
- płatki ostrej suszonej papryczki
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Makaron wsyp do posolonego wrzątku. Ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

2. Lekko podsmaż w rondlu na maśle szynkę pokrojoną w paseczki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Oprósz mąką, lekko zasmaż. Mieszając, powoli wlej śmietankę. Zagrzej, dodaj połowę pokrojonego w kosteczkę sera pleśniowego. Podgrzewaj, mieszając, aż się stopi. Sos dopraw solą, pieprzem oraz płatkami papryki.

3. Odcedź makaron. Wymieszaj z sosem i orzechami oraz resztą sera pleśniowego. Posyp natką i płatkami parmezanu. Natychmiast podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA