Lin z ryżowym farszem

Ryba szybciej się upiecze, jeśli zawiniesz ją w kawałek folii aluminiowej

DRUKUJ PRZEPIS
Lin z ryżowym farszem
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • sprawiony lin ok. 1,4 kg
  • szczypta suszonej szałwii
  • starta skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1, 5 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta kurkumy
  • 20 dag pieczarek
  • duża cebula
  • kilka gałązek koperku
  • olej
  • pomidor
  • sól
  • pieprz
Łosoś faszerowany - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Rybę natrzyj solą, pieprzem, szałwią, połową soku i skórki z cytryny. Wstaw do lodówki na godzinę.
  2. W garnku rozgrzej połowę masła, wsyp opłukany ryż i mieszając, smaż kilka sekund. Dodaj bulion, sok i skórkę z cytryny, kurkumę, szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn.
  3. Pieczarki opłucz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki i cebulę przesmaż na pozostałym maśle, oprósz pieprzem. Wymieszaj z posiekanym koperkiem i 3 łyżkami ryżu.
  4. Przygotowanym farszem nadziej rybę, zepnij wykałaczkami i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Rybę skrop olejem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C i piecz ok. 40 min.
  5. Pomidora umyj, pokrój w plastry, połóż na rybie i piecz jeszcze 5 minut. Lina podawaj na półmisku z pozostałym ryżem.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: linrybyfarszryżdania z ryb
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)