Kotlety mielone

Z pastą sambal oelek i sardelą

DRUKUJ PRZEPIS
Kotlety mielone
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60 dag mielonego mieszanego mięsa
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • 2–3 cebule dymki
  • mała czerwona papryka (albo pół strąka większej)
  • 2 łyżeczki pasty chili (sambal oelek)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1–2 fileciki sardeli
  • 2 łyżki masła
  • 5–6 łyżek tartej bułki do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Oczyszczoną cebulę dymkę wraz z częścią szczypioru oraz oczyszczoną z pestek paprykę posiekaj. Podsmaż na maśle, ostudź. Wymieszaj z pastą sambal oelek. Dopraw do smaku solą.
  2. Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Mielone mięso włóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę. Wyrób na jednolitą masę. Dopraw czosnkiem roztartym z sardelami, solą oraz pieprzem.
  3. Masę dokładnie wymieszaj i wilgotnymi dłońmi uformuj z niej nieduże placuszki. Ułóż na środku każdego łyżeczkę farszu i uformuj owalne, nieduże kotlety. Obtocz je w tartej bułce. Usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)