Kluski ziemniaczane faszerowane mielonym mięsem z cebulą

Do farszu zamiast zwykłej cebuli możesz dodać czerwoną - jest łagodniejsza i słodsza niż brązowa.

DRUKUJ PRZEPIS
Kluski ziemniaczane faszerowane mielonym mięsem z cebulą
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 500 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka
  • szklanka mąki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól

Farsz:

  • 40 dag gotowanego mięsa (np. drobiowego, wieprzowiny)
  • spora cebula
  • łyżka oleju
  • pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa, włóż do miski, dodaj jajka, mąkę, dokładnie wymieszaj. Dopraw szczyptą soli oraz gałki muszkatołowej, zagnieć gładkie ciasto.
  2. Przygotuj farsz: cebulę obierz, drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Na patelni rozgrzej 2–3 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając, lekko podsmaż, przestudź. Mięso zmiel, połącz z cebulą, dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  3. Ciasto ziemniaczane podziel na 8 dużych części, lekko spłaszcz, nadziej przygotowanym farszem, zlep okrągłe kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, smaż partiami na rumiano na oleju. Podawaj z zieloną sałatą i pokrojoną czerwoną cebulą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)