Kluski śląskie

Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy ostygną przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Posolić i zagnieść na gładkie ciasto.
/ 29.09.2006 14:09

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 1-2 jajka
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy ostygną przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Posolić i zagnieść na gładkie ciasto.

Na płaskim talerzu rozsypać mąkę pszenną. Z ciasta uformować małe kulki, każdą spłaszczyć i na środku zrobić mały dołek, obtoczyć w mące.

Wrzucać porcję klusek do osolonego wrzątku i trzymać pod przykryciem, aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień i gotować kluski dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podobnie postępować z resztą klusek.

Podawać polane skwarkami ze słoninki lub jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA