Składniki
-
1 kg ziemniaków
- 1-2 jajka
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy ostygną przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Posolić i zagnieść na gładkie ciasto.
Na płaskim talerzu rozsypać mąkę pszenną. Z ciasta uformować małe kulki, każdą spłaszczyć i na środku zrobić mały dołek, obtoczyć w mące.
Wrzucać porcję klusek do osolonego wrzątku i trzymać pod przykryciem, aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień i gotować kluski dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podobnie postępować z resztą klusek.
Podawać polane skwarkami ze słoninki lub jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków.