Kluski leniwe z serka

Kluski leniwe z serka doskonale smakują odsmażone na maśle.

DRUKUJ PRZEPIS
Kluski leniwe z serka
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na kluski:

  • 50 dag naturalnego serka homogenizowanego (2 opakowania)
  • 2 jajka
  • szklanka mąki

Do polania:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 3–4 łyżki cukru (do smaku)
  • wanilia
  • cynamon
Gnocchi - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Jajka umyj i osusz. Żółtka oddziel od białek. Serek utrzyj z żółtkami na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej. Lekko wymieszaj. Mąkę przesiej, wsyp do masy serowej i wymieszaj ciasto. Uformuj je w wałeczek średnicy ok. 3 cm.
  2. W dużym płaskim garnku zagotuj osolony wrzątek. Łyżką maczaną we wrzątku odcinaj z ciasta kluski i wrzucaj do wody. Zamieszaj i gotuj około 5 minut na średnim ogniu. Gdy kluski wypłyną, dogotuj je jeszcze przez 2 minuty.
  3. Ugotowane kluski wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową i dokładnie osącz z wody. Przełóż na półmisek.
  4. Na patelni rozpuść masło.  Wsyp bułkę tartą i mieszając drewnianą łyżką, podsmaż.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)