Kluski leniwe z bułką tartą

Kluski leniwe z bułką tartą to dobry pomysł na domowy obiad.

DRUKUJ PRZEPIS
Kluski leniwe z bułką tartą
STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag ziemniaków
  • 60 dag twarogu
  • po 10 dag mąki ziemniaczanej i masła
  • 3 jajka
  • 5 dag mąki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sos owocowy
  • sól
Gnocchi - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, przeciśnij przez praskę.

2. Twaróg zmiel, przetrzyj przez sito. Zmiksuj z połową masła i żółtkami. Wymieszaj z ziemniakami. Zagnieć z mąką ziemniaczaną i ubitymi białkami.

3. Z ciasta formuj wałki, podsypując je mąką. Lekko je spłaszcz, krój ze skosa na kawałki. Kluski ugotuj.

4. Bułkę zrumień na pozostałym maśle. Wrzuć do niej kluski, wymieszaj. Podawaj z duszonymi owocami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)