Kapusta z grochem

Kapusta z grochem gości na wigilijnych stołach od lat. To proste danie posiada długą tradycję, której nie możesz zignorować w te święta.

DRUKUJ PRZEPIS
Kapusta z grochem
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 120 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 20 dag łuskanego grochu w połówkach
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 5–6 łyżek oleju
  • 3–4 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i jagód jałowca
  • majeranek
  • cząber
  • pieprz ziarnisty, sól
Wigilijna kapusta z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kapustę pokrój, włóż do garnka. Dodaj umyte grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i czarny pieprz do smaku. Podlej 2 szklankami wody. Gotuj godzinę na małym ogniu.
  2. Groch opłucz, zalej przegotowaną wodą, mocz 30 min. Zalej świeżą wodą, dodaj po łyżeczce majeranku i cząbru oraz pół łyżeczki soli. Gotuj 30 min na wolnym ogniu, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany i odcedź. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj do gotującej się kapusty. Włóż ugotowany groch, wymieszaj i gotuj razem jeszcze około 10 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)