Gulasz wołowy zapiekany pod pierzynką z ziemniaków

Wymaga trochę zachodu, ale odwdzięcza się wspaniałym smakiem i wyglądem.

DRUKUJ PRZEPIS
Gulasz wołowy zapiekany pod pierzynką z ziemniaków
Fotolia
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 150 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60-70 dag wołowiny na gulasz pokrojonej w dużą kostkę.
  • 30 dag malutkich pieczarek
  • 3 średnie marchewki pokrojone w grube plastry
  • 25 dag szalotek obranych
  • szklanka bulionu warzywnego
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 goździki
  • 2 jagody jałowca
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny mielony
Pierzynka:
  • 50 dag obranych i startych na tarce o dużych oczkach ziemniaków
  • duża obrana i starta na tarce o dużych oczkach marchewka
  • czubata łyżka chrzanu
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1/2 pęczka posiekanej natki
  • szczypta soli, pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Szukasz wyjątkowego, wyjątkowo smakowitego dania z jednego garnka? Oto ono!

  1. Pokrojone mięso zalać winem, sokiem pomarańczowym, dodać goździki,  tymianek, jałowiec.
  2. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Następnie osączyć z zalewy.
  3. Zachować ½ szklanki zalewy.
  4. Mięso oprószyć mąką, obsmażyć na  rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Oddzielnie przesmażyć pieczarki, szalotkę, marchew. Przełożyć do mięsa.
  6. Składniki zalać bulionem, zalewą, oprószyć sporą ilością pieprzu oraz solą. 
  7. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  8. Ziemniaki przelać na sicie wrzątkiem. Dokładnie osączyć.
  9. Marchew przesmażyć ma łyżce oleju, wymieszać z ziemniakami, natką, masłem, chrzanem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  10. Ziemniaki wyłożyć na mięsie, piec 45 minut. Jeśli będzie taka potrzeba, danie przykryć folią aluminiową.

Inne znakomite pomysły na gulasz:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)