Grzybowa z serem pleśniowym

Niezwykle aromatyczna!

DRUKUJ PRZEPIS
Grzybowa z serem pleśniowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag grzybów leśnych
  • por
  • mały seler
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 35 dag sera typu rokpol
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • garść posiekanej natki
  • sól, biały pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić w kawałki.
  2. Na maśle przesmażyć posiekany por. Dołożyć grzyby. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Co jakiś czas przemieszać.
  3. Ziemniaki i seler obrać, pokroić w niewielką kostkę. Dodać do grzybów. Zalać bulionem (może być przygotowany z kostki) i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodać pokruszony ser. Zupę podgrzewać, aż ser się rozpuści. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.
  5. Na końcu dosypać zmielone orzechy i garść posiekanej natki pietruszki.

Rada: Do zupy można dodać niewielka ilość czosnku (2 ząbki). Drobno go posiekać i przesmażyć na maśle – będzie bardziej wyrazista.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)