Grillowane mięsiwa z pomidorową salsą

Grillowane mięsiwa z pomidorową salsą to dobry pomysł na majówkowy obiad!

DRUKUJ PRZEPIS
Grillowane mięsiwa z pomidorową salsą
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 45 dag piersi z indyka

Bejca:

  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 8 łyżek oliwy
  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • szczypta oregano
  • sól
  • pieprz

Salsa:

  • 3 sparzone, obrane pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • garść listków oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Opłucz mięso. Indyka pokrój w szerokie, długie paski. Schab lekko rozbij. Składniki bejcy wymieszaj, zalej mięso i odstaw pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
  2. W tym czasie przygotuj salsę. Z pomidorów usuń pestki, miąższ pokrój w kosteczkę, wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, oregano i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 20 minut.
  3. Paski indyka zwiń w ślimaczki, nadziej na patyki do szaszłyków. Na rozgrzany grill kładź oba rodzaje mięsa. Piecz po 4–5 minut z każdej strony.
  4. Podawaj z salsą pomidorową oraz bagietką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)