Grillowane kiełbaski sojowe z boczkiem

Grillowane kiełbaski sojowe z boczkiem to połączenie, które z pewnością zaskakuje! Wypróbuj nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Grillowane kiełbaski sojowe z boczkiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 cienkich kiełbasek sojowych
  • 8 długich plasterków boczku wędzonego
  • 1 pęczek młodej dymki
  • 4–6 łyżek oliwy
  • młotkowany czarny pieprz
  • całe ziarna czerwonego pieprzu
  • kilka listków świeżego tymianku

Na dip:

  • 20 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka łagodnego curry
  • sól, pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kiełbaski obierz z osłonek, każdą natnij wzdłuż, uważając, żeby nie przeciąć do końca.
  2. Dymkę oczyść z zewnętrznej warstwy. Opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Połowę dymki drobno posiekaj. Następnie powkładaj w nacięcia w kiełbaskach.
  3. Każdą kiełbaskę owiń ciasno plasterkiem boczku i zepnij wykałaczkami.
  4. Przygotowane kiełbaski ułóż na tackach do grillowania. Obok połóż pozostałe dymki. Posmaruj kiełbaski oliwą. Wierzch posyp dwoma rodzajami pieprzu i tymiankiem.
  5. Grilluj kilka minut, aż boczek się zarumieni i będzie chrupki. W trakcie grillowania kiełbaski przewróć, żeby dobrze podpiekły się z obu stron. Podawaj z dipem z jogurtu wymieszanego z musztardą i doprawionego curry oraz solą i pieprzem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)