Góralskie pierogi z bryndzą i oscypkiem

Pierogi z bryndzą i oscypkiem to iście góralski przysmak. Nie oznacza to, że nie może on zagościć na Twoim wigilijnym stole.

DRUKUJ PRZEPIS
Góralskie pierogi z bryndzą i oscypkiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 220 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 20 dag bryndzy
  • 20 dag oscypka
  • 10 dag mielonego tłustego twarogu
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej, zagnieć z jajkiem, wodą z olejem i szczyptą soli. Przykryj i odstaw na 30 min.
  2. Bryndzę utrzyj ze startym oscypkiem i twarogiem. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj do farszu. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij szklanką krążki. Na każdym ułóż łyżeczkę farszu. Zlep pierogi. Gotuj partiami w osolonej wodzie 2–3 min od wypłynięcia. Podawaj polane masłem lub odsmażone na oleju z posiekaną cebulką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)