Faszerowany mostek cielęcy

Mostek cielęcy możesz podawać z zieloną sałatą przyprawioną sosem winegret.

DRUKUJ PRZEPIS
Faszerowany mostek cielęcy
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg mostka cielęcego bez kości

Na farsz:

  • 25 dag mielonej cielęciny
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 1 surowe jajko
  • 4 jajka na twardo
  • łyżka masła
  • 4–5 łyżek tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • sól, pieprz
Cielęcina po serbsku (djuvec) - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mostek cielęcy umyj, osusz, rozłóż płasko na desce, oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Oczyszczone pieczarki i obraną cebulę posiekaj, podsmaż na łyżce masła, ostudź i połącz z mielonym mięsem. Do farszu wbij surowe jajko, dodaj tartą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem.
  3. Farsz rozsmaruj równą warstwą na płacie mięsa. Jajka na twardo obierz i ułóż rzędem wzdłuż dłuższego boku płatu mięsa. Zwiń ciasno roladę, zaczynając od boku z jajkami. Roladę zawiąż nicią kuchenną, włóż do foliowego rękawa do pieczenia, zawiąż końce.
  4. Roladę ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.Piecz mniej więcej 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij mięso z rękawa, usuń nici. Przed podaniem roladę pokrój na plastry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)