Jeśli chcesz podać danie dzieciom, zamiast w alkoholu namocz suszone morele w letniej, przegotowanej wodzie. Możesz też zalać je na noc sokiem jabłkowym – będą bardzo soczyste i aromatyczne.
Suszone morele zalej białym winem i odstaw na 30 minut. Polędwiczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie przekrój na pół. W każdej, ostrym nożem, zrób głęboką kieszeń, uważając, by nie rozciąć mięsa. Polędwiczki natrzyj solą i pieprzem. Nafaszeruj namoczonymi morelami (wino zachowaj).
Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso i smaż z każdej strony po 3 minuty. Następnie podlej winem z moczenia owoców, przykryj, po czym duś około 10 minut na średnim ogniu.
Na osobnej patelni rozgrzej masło, włóż odcięty od dymki szczypior, oprósz solą i pieprzem. Smaż minutę. Podaj do mięsa.