Pulpeciki z kolorowym purée - przepis

Zielone purée uzyskasz, łącząc ziemniaki ze szpinakiem.
/ 05.02.2013 05:46
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag mielonej cielęciny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 dag tartego parmezanu
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mielona słodka papryka
  • cukier, sól, pieprz

Dodatki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 20 dag marchwi
  • 2 łyżki masła, sól
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i marchewki obierz, włóż do osolonego wrzątku, ugotuj do miękkości (około 20 minut), a następnie oddzielnie utłucz z masłem na purée. Połowę ziemniaczanej masy wymieszaj z marchewkową.
  2. Do mielonego mięsa dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, wbij jajko, wsyp tarty parmezan. Masę mięsną dopraw do smaku mieloną papryka, solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Z przygotowanej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Dokładnie obtocz je w mące. Klopsiki włóż do gorącego bulionu warzywnego i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10–15 minut.
  3. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i szczyptą soli. Pulpeciki ułóż na talerzach i polej sosem koperkowym.
  4. Ziemniaczane i marchewkowe purée przełóż do szprycki cukierniczej i dookoła pulpecików wyciśnij kolorowe rozetki.
DRUKUJ PRZEPIS