Sok z mięty

Sok z mięty nadaje się do ciast, sałatek, jako dodatek do herbaty...

DRUKUJ PRZEPIS
Sok z mięty
Fotolia
Czas wykonania: 1520 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 gałązek świeżej mięty
  • 1,5 l wody
  • 0,75 kg cukru
  • Sok z cytryny
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Miętę myjemy. Wkładamy do garnka.
  2. Miętę zalewamy wodą. Gotujemy we wrzątku przez pół godziny.
  3. Po 30 minutach wywar odstawiamy na 24 godziny, najlepiej w chłodne miejsce.
  4. Po upływie 24 godzin wywar z mięty odcedzamy. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier.
  5. Garnek z wywarem z mięty, cukrem i sokiem z cytryny wstawiamy na gaz i gotujemy przez kolejne 40 minut.
  6. Gorący sok z mięty wlewamy do słoików, które zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: przetworymięta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)