Napoje i desery kawowe od De’Longh na gorące imprezy!

kawa, napoje, De'Longhi fot. serwis prasowy
Kawa jest idealna na rozgrzanie się, ale na bazie mocnego, aksamitnego espresso można przygotować również wspaniałe desery kawowe na zimno, które będą wspaniałym orzeźwieniem w czasie karnawałowego szaleństwa
/ 10.01.2010 09:20
kawa, napoje, De'Longhi fot. serwis prasowy

Przyrządź smaczne espresso w ekspresie De’Longhi, a później użyj dodatków, które lubisz najbardziej. Może to być kieliszek brandy w kawie po duńsku lub sam cukier, aby przygotować orzeźwiający sorbet kawowy. Możesz również, dodając jedynie kostki lodu, przyrządzić kawę mrożoną. Którykolwiek z przepisów wybierzesz, będziesz z pewnością zadowolony z efektów.

Kawa po duńsku

Składniki na 6 osób:

6 jajek
starta skórka z 1 cytryny
100 g cukru
8 filiżanek mocnego zimnego espresso
1 duży kieliszek brandy
Sposób przyrządzania:
Jajka ubić ze skórką z cytryny, stopniowo dodawać cukier, nie przerywając ubijania, do uzyskania lekkiej puszystej masy. Powoli wlewać espresso i brandy, ciągle ubijając. Podawać w schłodzonych filiżankach lub szklanych pucharkach.

Sorbet kawowy

Składniki na 4 osoby:

200 g cukru
2 dl kawy espresso
Sposób przyrządzania:
Cukier rozpuścić w ½ l wody, aby otrzymać syrop, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia, następnie wymieszać z espresso. Przecedzić, aby otrzymać gładki płyn, wstawić do zamrażalnika, często mieszając, do uzyskania ziarnistej konsystencji.

Kawa mrożona

Składniki na 4 osoby:

4 filiżanki kawy espresso
4 łyżki cukru
12 kostek lodu
Sposób przyrządzania:
Lód pokruszyć, dodać do osłodzonej kawy espresso. Wymieszać w shakerze do uzyskania pienistego, gęstego płynu.
WSKAZÓWKA: Zmiksować na niskich obrotach, podawać w wysokich kieliszkach lub szklankach.

Redakcja poleca

REKLAMA