Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z aromatycznymi grzybami i żółtym serem. Możesz użyć świeżych lub suszonych grzybów.
fot. serwis prasowy MSM Mońki
Składniki zapiekanki z grzybami:
- 8 średnich ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 3 jajka
- 20 g suszonych podgrzybków
- 100 g sera żółtego
- mąka
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- majeranek
Sposób przygotowania zapiekanki:
1. Ziemniaki ugotuj na półtwardo i ostudź.
2. Boczek pokrój w plasterki, cebulę w kostkę i podsmaż na złoty kolor.
3. Jajka ugotuj na twardo.
4. Grzyby namocz, ugotuj do miękkości, pokrój i podsmaż na oleju z cebulą.
5. Podlej wodą i częścią wywaru po grzybach.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęść zawiesiną z mąki i wody.
7. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki.
8. Każdą warstwę dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
9. Całość zalej sosem grzybowym, a na wierzch ułóż plasterki sera.
10. Zapiecz w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Na podstawie materiałów prasowych firmy MSM Mońki