Składniki
Ciasto:
-
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanka serka homogenizowanego (lub gęstej kwaśnej śmietany)
- 1 żółtko
- 1 łyżka bardzo zimnej wody
- 1 łyżka białego octu winnego
Farsz:
- 5 plastrów szynki włoskiej (użyłam prosciutto crudo) lub 3 plastry boczku
- 1 mała cebula
- 50 dag oczyszczonych, suchych kurek
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- 4 łyżki suszonych pomidorów, osączonych i posiekanych
- 2 łyżki czerwonego wina
- 10 dag sera z niebieską pleśnią (użyłam oczywiście Gorgonzoli)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz: na gorącą patelnie wlać jedną łyżkę oliwy i wrzucić pokrojoną szynkę i lekko przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i zeszklić. Potem kolejno dodajemy kurki, pomidory, rozmaryn i na końcu wino. Wszystko dusimy razem około 5 minut.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cieńki placek o średnicy ok. 30 cm. Przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty - zostawiamy na brzegach jakieś 3 cm ciasta do zawinięcia.
Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy brzegi do środka.
Ser kroimy w kosteczkę i układamy na tarcie.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy naszym głodomorom.
Smacznego.