Restauracja 99

Restauracja 99, to jedno z najchętniej odwiedzanych lokali w stolicy, od wielu lat cieszące się niezmienną sympatią swoich gości
/ 13.11.2009 08:30
O restauracji faktów kilka
Restauracja 99, to jedno z najchętniej odwiedzanych lokali w stolicy, od wielu lat cieszące się niezmienną sympatią swoich gości. Dzięki profesjonalnej obsłudze, wykwintnej kuchni, miłej atmosferze, a przede wszystkim doskonałej lokalizacji w ścisłym centrum Warszawy wpisało się na stałe w gastronomiczną mapę stolicy. Goście chętnie odwiedzają ją w celu spotkań biznesowych,  towarzyskich, a także romantycznych randek. Udogodnienia dla osób pracujących w postaci bezprzewodowego internetu sprawiają, że miejsce to jest najwłaściwsze również dla osób chcących zjeść śniadanie lub lunch nie odrywając oczu od komputera.

Historia
Restauracja 99 jest jednym z najwcześniej powstałych po roku dziewięćdziesiątym lokali serwujących międzynarodową kuchnię i zapewniających najwyższy poziom usług adresowanych do krajowego biznesu i międzynarodowego establishmentu. Została założona w 1997 roku na parterze nowopowstałego budynku kompleksu biurowo handlowego Atrium. Jej popularność rosła na tyle szybko, że już w 1999 roku została umieszczona w rankingu „10 Hippiest Restaurant In Europe” organizowanym przez Wall Street Journal. Na liście znalazły się najlepsze według autorów restauracje w Europie, a Restauracja 99 została wyróżniona jako jedyna ze środkowo – wschodniej części kontynentu. W ramach rozwoju lokalu w ciągu jego działalności wprowadzane były kolejne usługi m.in. dołączono usługi cateringowe czy uruchomiono Biztro. W 2008 roku nastąpiła zmiana właściciela, który w 2009 roku przeprowadził kapitalny remont sali oraz zaplecza. Urozmaicone zostało menu, a karta win wzbogacona.



Nagrody
Przez wszystkie lata działalności Restauracja 99 została wyróżniona w wielu plebiscytach. Warto wymienić choćby: World Cap Football 2002, Steven Segal Playing 2002, Radio 94 Events 2003,Villa Magazine Parties 2004, WBJ Business Mixes 2004, Best Business Lunch in Warsaw – The Warsaw Insider (2002, 2003, 2004) czy Best Business Place and Kitchen in Warsaw – Wprost 2004.

Dogodna lokalizacja
Restauracja 99 usytuowana jest na parterze budynku kompleksu biurowo handlowego Atrium,  w bezpośrednim sąsiedztwie znajdują się następujące budynki i firmy: Hotele Westin, Mercure i Radisson, Budynek TP SA, Warsaw Financal Center, World Trade Tower, Budynek Delloitte, Budynek Rondo 1. Lokalizacja w tak prestiżowym miejscu zapewniła restauracji grono lojalnych gości na stałe związanych ze światem biznesu. Lokal jest w stanie zmieścić ponad 200 osób, z czego 122 to miejsca przy stolikach, 40 przy barze i 60 na tarasie. Powierzchnia restauracji to 339 m≤ sali restauracyjnej, 65 m≤ zaplecza kuchennego oraz 80 m≤ tarasu.

Oferta
Restauracja 99 posiada specjalną ofertę śniadaniową oraz lunchową. Jest też idealnym miejscem na wieczorne kolacje czy rozmowy barowe przy drinku. Lokal jest idealnie przystosowany zarówno dla klientów indywidualnych, jak i biznesowych. W restauracji istnieje możliwość organizacji śniadań prasowych briefingów oraz eventów.




Nowości w menu
Szef kuchni Restauracji 99 Marcin Legat prezentuje potrawy międzynarodowej kuchni z silnymi wpływami fusion wchodzące w skład nowego menu. Marcin Legat związany z 99 jest od roku 1998, zaczynał pracę jako kucharz, a od 2006 r. pełni rolę szefa kuchni. Z wykształcenia jest technikiem technologiem żywienia. Doświadczenie zdobywał odbywając praktyki w Restauracji Pałacowej w Mińsku Mazowieckim oraz podczas prestiżowego stażu w Monte Carlo. Pracował w luksusowym Hotel Metropole Monte Carlo  pod okiem tamtejszego szefa kuchni, Christophe Cussac’a. Swoje zawodowe umiejętności rozwijał także na szkoleniu w toskańskim Castiglion del Bosco. Z zamiłowania pasjonat kuchni z różnych stron świata, interesuje się także sportem, motoryzacją oraz fotografią.

Tuńczyk zapiekany w sezamie podany na purre z marchwi i imbiru z dodatkiem olejku pomarańczowego
Receptura potrawy składa się z wyciętego w „bat” (prostokąt) tuńczyka obsypanego solą ginger sechuan. Tuńczyk panierowany jest w białym i czarnym sezamie i obsmażany na patelni. Podawany jest z puree złożonym z marchewki gotowanej w soku pomarańczowym z dodatkiem mango i imbiru, doprawionej oliwą z cytryny oraz solą ginger sechuan. Całość okraszona jest kiełkami luceryny, rzodkiewki, listkami kolendry, świeżą papryką chilli oraz polewana oliwą.

Trylogia: nigiri z polędwicy wołowej, Carpaccio z serkiem Philadelphia i delikatnie opiekana wołowina z owocem pitahaya

Po 24h marynacie w sosie teriyaki polędwica pokrojona w „baty” podsmażana jest, a następnie krojona w cienkie plastry sashimi i układana na ugotowanym ryżu do sushi. Na wierzch szprycowany jest serek Philadelphia z dodatkiem wasabi, a całość dekorowana jest szczypiorkiem, listkami kolendry i młodymi pędami imbiru. Z „łbów” polędwicy przygotowywane jest carpaccio, następnie jest ono układane tak, aby każdy plasterek zachodził na kolejny. Posmarowane serkiem plastry polędwicy są rolowane z dodatkiem avocado oraz rukoli i dekorowane w ten sam sposób jak nigiri. Potrawę dopełnia sałatka wykonana z owoców pitahaya, listków drobno porwanych liści sałat oraz plasterków polędwicy od sushi zawiniętej w rulon, wszystko to okraszone jest sosem z owoców pasji zagotowanych w syropie Passion Fruit Monina.

99 Caprese: mozzarella na galaretce z bazylii i pomidorów z grillowaną cukinią i limonową oliwą

Pokrojona wzdłuż grillowana cukinia posypana solą ginger sechuan zwijana jest w dwa rulony. Podawana jest z galaretką przygotowaną na bazie pomidorów doprawionych caraibien salt z dodatkiem bazylii, zalewanych zagotowanym sokiem pomidorowym z konkase i agarem. Całość podawana jest z plasterkami mozzarelli i przyozdabiana listkami rukoli oraz oliwą cytrynową.

Domowe fiocchi z krewetkami, masłem foie gras i sałatką z Rukli
Potrawa składa się z krewetek koktajlowych i tygrysich przesmażonych na maśle z czosnkiem i chilli. Część z nich jest miksowana, a reszka siekana z natką pietruszki. Tak przygotowanym miąższem faszerowane są pierożki. Podawane są razem z sałatą z rukoli polewaną oliwą truflową.


Opiekany w piecu drzewnym okoń morski z puree ze słodkich ziemniaków, zielonymi warzywami i sosem z passiflory i imbiru

Przyprawione solą citrus Santiago, oliwą cytrynową i tajską bazylią filety z okonia pieczone są w piecu drzewnym. Słodkie ziemniaki – bataty pieczone są na soli w piecu, a następnie miksowane z odrobiną masła i śmietany oraz doprawiane siekaną kolendrą. Zielone warzywa: brukselka, brokuły i fasolka po sparzeniu zagrzewane są w praściarce i wykańczane masłem z solą i pieprzem. Całość polewana jest sosem na bazie redukcji pomarańczowej z moninem Passion Fruit z dodatkiem miąższu passiflory i odrobiną marynowanego imbiru.

Stek z polędwicy argentyńskiej z pieczonym ziemniakiem z masłem i ziołami, gotowanymi warzywami (brokuł, fasolka szparagowa i brukselka) i sosem czosnkowym z zielonym pieprzem


Stek marynowany jest w mieszance świeżych ziół i delikatnie obsypany kruszonym pieprzem grillowany według życzenia gości. Dodatki dopasowywane są według uznania gości.

Creme Brulee z sałatką z truskawek i tłuczonego pieprzu

Karmelizowane z ziarnem zielonego pieprzu truskawki układane są na zapieczonej skorupce brulee. W jej skład wchodzi śmietana 36%, żółtka oraz biały cukier pieczone w kąpieli wodnej przez 20 minut.

Brownie z sałatką z kiwi suszonych pomidorów z sosem waniliowo – pomarańczowym
Ciasto wykonane z masła, cukru, żółtek, białka, orzechów włoskich, kakao, mąki ziemniaczanej i rozpuszczonej gorzkiej czekolady pieczone jest do momentu aż powstanie chrupiąca skórka. Wierzch dekorowany jest pokrojonym owocem kiwi z dodatkiem suszonego pomidora oraz miodu oraz polewany sosem pomarańczowym powstałym na bazie zredukowanego soku pomarańczowego z laską wanilii.

Bar
Restauracja 99 jest znakomitym miejscem na wieczornego drinka z przyjaciółmi. Bogato zaopatrzony bar sprawia, że profesjonalni barmani są w stanie przygotować każdy drink świata. 99 jest jedynym miejscem w Polsce gdzie można skosztować wybornego koniaku Remy Martin podawanego w temperaturze - 18°C.

Dodatkowe udogodnienia
Restauracja 99 stara się, aby wszyscy goście czuli się w niej komfortowo. W trosce o swoich klientów wnętrze lokalu zostało zaprojektowane tak, by mogły swobodnie poruszać się po nim osoby niepełnosprawne oraz matki z wózkami. Dla klientów biznesowych restauracja oferuje dostęp do bezprzewodowego internetu.
Tagi: Warszawa

Redakcja poleca

REKLAMA