Purre ogórkowe z sałatką pomidorową

Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, posypać 1 łyżką soli, odstawić na bok. Płatki wsypać do zagotowanego bulionu warzywnego, odstawić na pól godziny,...
/ 12.09.2008 13:32

 

Składniki
na mus z ogórków:
1 średniej wielkości ogórek sałatkowy,
400 g sera twarogowego,
300 ml bulionu warzywnego,
150 g płatków owsianych,
2 białka kurze,
2,5 dkg żelatyny,
125 ml śmietany kremówki,
1 pęczek melisy,
1 pęczek szczypiorku,
2 łyżki octu winnego,
1 łyżka soli...

na sałatkę z pomidorów:
250 g słodkich pomidorów,
1 cebula,
100 g pieczarek,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu,
cukier,
sól,
świeżo zmielony pieprz.
Listki melisy i szczypiorek do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, posypać 1 łyżką soli, odstawić na bok. Płatki wsypać do zagotowanego bulionu warzywnego, odstawić na pół godziny, potem przecedzić przez sito, zachowując bulion. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić. Następnie zagrzać bulion, rozpuścić w nim żelatynę, bulion odstawić na bok do ostygnięcia.
Zimny bulion wymieszać z roztartym serem twarogowym, octem i częścią posiekanych ziół. Odsączyć posiekany ogórek, po czym kawałki ogórka i płatki owsiane wymieszać z zimnym bulionem. Oddzielnie ubić na sztywno śmietanę oraz białka i delikatnie wymieszać z musem.
Purre ogórkowe wyłożyć do 6 opłukanych zimną wodą filiżanek do kawy, postawić je na tacy, przykryć ściereczką i na 2 godziny wstawić do lodówki.
W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę. Umyte pomidory i oczyszczone na sucho pieczarki kroimy w plasterki, kolejno rozkładając na 5 talerzykach. Cebulę zetrzeć na tarce, dodać 4 łyżki oliwy i 2 łyżki octu, wymieszać z resztą zieleniny. Tak przygotowanym dressingiem skropić pokrojone w plasterki pomidory i pieczarki na talerzykach, resztę dressingu podać osobno. Na koniec wyłożyć mus z filiżanek na sałatkę na talerzykach i przybrać szczypiorkiem oraz listkami melisy.

Redakcja poleca

REKLAMA