Kuchnia chorwacka - gulasz pasterski

Tym, którzy wypróbowali już pikantne dania z kuchni meksykańskiej, arabskiej, czy też węgierskiej polecamy tradycyjne menu kuchni chorwackiej. Zawiera ono wiele pikantnych potraw, wśród których znaleźć można kiełbaski Kulen ze Slawonii (północno-wschodniego regionu Chorwacji) i slawoński gulasz pasterski (Cobanac).
/ 26.09.2006 16:19

Tym, którzy wypróbowali już pikantne dania z kuchni meksykańskiej, arabskiej, czy też węgierskiej polecamy tradycyjne menu kuchni chorwackiej. Zawiera ono wiele pikantnych potraw, wśród których znaleźć można kiełbaski Kulen ze Slawonii (północno-wschodniego regionu Chorwacji) i slawoński gulasz pasterski (Cobanac).

Čobanac (gulasz pasterski) gulasz chorwacja

Składniki:
80 dag jagnięciny,
Vegeta pikantna,
100 ml oleju,
łyżka mąki,
20 dag pomidorów,
30 dag ziemniaków,
100 ml białego wina,
sól, pieprz, listek laurowy.

Sposób przygotowania:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na złoto na gorącym oleju, posolić, doprawić Vegetą pikantną. Mięso pokroić w kostkę i dodać do kociołka. Dobrze podsmażyć, dodać listek laurowy i zalać ciepłą wodą. Gotować przez pół godziny, po czym dodać rozrobioną w wodzie mąkę, obrane pomidory i pieprz. Jeśli trzeba, dolać wody i gotować przez 20 minut. Pokroić ziemniaki w kostkę i również dodać do kociołka. Podlać białym winem i po 15 minutach zdjąć z ognia. Przed podaniem można również dodać kwaśną śmietanę.

Użyta do doprawienia gulaszu Vegeta pikantna to nowy produkt Podravki, stworzony z myślą o osobach, które lubią ostrą kuchnię oraz intensywny aromat potraw.

Pobudzająca moc śródziemnomorskich ziół, zawarta w Vegecie pikantnej, dostarczy wielu kulinarnych doznań.

Redakcja poleca

REKLAMA